Amanda Backholm
About the author
August 20, 2020
 in 
Livet

Att vara tidlös

Det är beckmörkt i sovrummet. Min vänstra arm har domnat, för jag sover som vanligt på den sidan, med kuddar runt kroppen. En vana som stannat med mig sedan lillebror bodde i magen. Klockan är säkert närmare fyra tänker jag medan jag fumlar efter min arm. Ett neongrönt ljus lyser upp mörkret då jag hittar knappen på klockan, 3.58 visar displayen. Jag vet alltid vad klockan är, också när jag inte borde. 

Fingrarna dansar över tangenterna. Jag är inne på dagens tredje tomat enligt pomodoro metoden. Jag har flow. Föreläsningsmaterialet jag har satt deadline på idag artar sig så småningom. Nacken spänner och det ringer tyst i öronen, en biverkan av att jobba med öronproppar för att stänga omvärlden ute så mycket som möjligt. Plötsligt en tanke; det är nog bara några minuter kvar innan pomodoro alarmet ringer. Sekunden därefter plingar det till. Dags för paus. Jag vet alltid vad klockan är, också när jag inte borde. 

Gåvan att alltid känna av tiden har jag fått i arv av pappa. Han kan, med några minuters marginal, bestämma tiden oavsett plats eller årstid. Det roade mig kungligt som barn, pappa den vandrande klockan. Nu som vuxen inser jag att den förmågan härstammar från en av vuxenlivets mera slitsamma sidor. Att alltid ligga steget före för att se till att maten är klar, ryggsäckarna packade, läxorna gjorda, att alla bollar som flyger i luften på jobbet hålls där de ska. Inte falla. Inte rasa. Inte inte orka mer. 

Jag övar mig på att vara tidlös. Att inte alltid kolla om jag har rätt i min gissning om vad klockan är. Att inte alltid planera vidare i huvudet för “och sen”. Att gå iväg hemifrån på morgonen för att promenera eller springa vid havet. Utan att titta på klockan som alltid sitter på min arm. Att hoppa i havet i bara underkläder och sen låta vattnet droppa medan jag promenerar hem i våta kläder. Att tänka att det inte finns en deadline på att njuta av en morgon en vanlig dag i augusti. Att jag kanske någon dag är redo att lämna klockan hemma och vara tidlös på riktigt.

Hon som alltid vet vad klockan är
More Posts

You Might Also Like

Driva eget

Nytt år

En av de stora grejerna jag jobbat med under hösten är Burn Bright Community - en community för högpresterande kvinnor som vill skapa ett liv där både karriär, familj och fritid får plats, utan att bränna ut sig. I början av december startade jag gruppen och idag har den 122 medlemmar. I januari testar jag själv på några nya vanor. Den nyaste vanan jag nu är igång med är att göra fem solhälsningar varje morgon i fem dagar. Sedan vilodag på helgen då mornarna ännu är mina små barns. Nästa vecka kan du vara med om du vill! Håller en fem dagars mini-kurs där jag håller en 15 minuters morgonsession via Zoom.
Jan 12, 2021
Amanda Backholm
Livet

Att hitta en coach

Att ta hjälp av en coach är att bjuda in någon i sina tankar, drömmar och rädslor. Det är ett stort steg och för att hitta rätt människa att dela den resan med är det skönt att veta vad man kan förvänta sig. Jag erbjuder allt från enskilda timmar till en sex-tolv månaders process av coaching. Idag tänkte jag öppna upp vad som händer om man jobbar med mig under en längre tid.
Dec 14, 2020
Amanda Backholm
Livet

3 sätt att varva ner och somna

Mörkret gör mig trött men konstigt nog är det svårt att komma ner i varv och somna, trots att min kropp bestämt säger att den kunde sova dygnet runt om det vore möjligt. Jag har dessutom två små barn som vaknar under nätterna och tidigt om mornarna, så att få tillräckligt med vila är viktigt för att vardagen skall fungera.
Dec 8, 2020
Amanda Backholm