Amanda Backholm
About the author
September 8, 2020
 in 
Jobba hållbart

Att ge allt och sen ta igen sig

"Jag heter Amanda Backholm. Jag är ägare och grundare av Manttu Yoga and Content Oy där jag jobbar som yogalärare och coach. Jag hjälper individer och företag att leva och jobba hållbart. Då jag gick i gymnasiet befann jag mig stundvis mera utanför klassrummet, sittande i korridoren på paus, än inne i klassen. Det är inget jag är stolt över men det är en viktig del av min historia och den resa jag vill ta med er på idag."

Så här inledde jag dagens föreläsningar på Företagardagen i Kyrkslätts gymnasium. Jag hade väldigt svårt att acceptera att det fanns ämnen jag måste läsa i gymnasiet, fast jag ju då VISSTE att ämnet i fråga var helt onödigt för mig. Matte till exempel. Det skulle jag ju aldrig behöva!

"Men det är ju helt korkat att inte gilla matte! Vad tyckte du om då?!" frågar killen med det yviga håret på näst bakersta raden med upprörd röst.

"Modda, historia, samhällskunskap ... " svarar jag.

"Mmm, de är bra ämnen. Men varför ska vi läsa sånt som vi vet att vi inte behöver? Det är ju helt stört!" fortsätter han.

"För att vi inte har en aning om vart livet kommer att föra oss. För att ibland måste man bara orka också med sånt man inte gillar eller ser nyttan i. För att när man ser på lärandet som nått som kommer att pågå hela livet så fattar man att några kurser i gymnasiet egentligen är en fis i rymden. För att en superskill idag är förmågan att lära sig nytt. Ja, och för att man en dag kan hitta sig själv som företagare med ekonomiansvar för sitt aktiebolag. Då är det helt bra att ha läst lite matte också ... " säger jag.

"Fair point" svarar han med det yviga håret som egentligen heter Sebastian.

Sebastian är en av de 60 fantastiska elever jag har haft förmånen att prata med idag. Vi har pratat om att man kan känna flera känslor på samma gång. Om att det är viktigt att veta vad som styr de val man gör i livet. Om att den inre rösten och de egna värderingarna kan leda en till en massa spännande möjligheter. Om att intelligensnivån sjunker till en åttaårings nivå då vi gör mer än en sak åt gången. Om hur man vågar hitta modet att skapa reglerna i sitt eget liv.

Mikeal från Grabbarna Flytt, Monica från JCO Digital, Pia från Fafa & Famo, Benjamin kapitalförvaltare och Lari från JP Scating föreläste också.

Att föreläsa är att ställa sig upp, ge allt och i bästa fall få dubbelt mer tillbaka. Idag var en sådan dag. Jag fick så många insikter och aha-upplevelser. Att föreläsa är också att vara helt dränerad på energi efteråt. Jag tog eftermiddagens möte som en walk-and-talk, sen lade jag mig i ett hett bad med en alldeles ny bok och en stor tallrik kladdkaka. Det kändes förbjudet att ligga där och njuta. Men det är ju faktiskt jag som skapar reglerna.

More Posts

You Might Also Like

Sorg

Pusselbiten

Vad skall jag göra med den del av mig som bara passar ihop med dig? Det river igen. Hjärtat. Halsen. Läpparna. Munnen. Som om jag långsamt spricker isär. I tusen nya bitar. Spillror som söker efter den biten som är du. 
Dec 2, 2022
Amanda Backholm
Sorg

Barncancergalan

De trötta ögonen i det svullna ansiktet. Jag känner igen den på bråkdelen av en sekund. Så där ser cancern ut. Så där ser cancern i slutskedet ut. Då döden redan flyttat in. 
Sep 28, 2022
Amanda Backholm
Sorg

Den gula jumpsuiten

Jag ser den i ett inlägg på Instagram. Den har vida ben, en t-skjortsaktig överdel och ett trendigt hål i ryggen. En gul jumpsuit. Så jävla snygg. 
Sep 23, 2022
Amanda Backholm