Amanda Backholm
About the author
November 18, 2020
 in 
Jobba hållbart

5 tips för att öka produktiviteten

Äntligen skiner solen här i Esbo! Bara det gör att mina energinivåer skjuter i höjden. Men vad gör man för att orka jobba effektivt och produktivt dom dagar då energin är låg och man bara vill stanna i sängen? Jag föreläser ju en del om att leva och jobba hållbart och produktivitet är ett återkommande tema i dom föreläsningarna. Så idag vill jag dela med mig av mina fem bästa tips för att boosta produktiviteten.

Fylld av energi och iskall i +5 graders vårväder. Bild av bästa Jennifer Sandström.

5 tips för att öka produktiviteten

1. Rensa bland applikationerna och stäng av notifikationerna på mobilen

Det är inte ovanligt att man halkar in i arbetsdagen, lite i misstag, genast på morgonen då man öppnar mobilen. Där blinkar kanske eposten, meddelanden i whatsapp eller Facebook. För nästan två år sedan tog jag bort alla mina sociala media applikationer från mobilen. Flyttade appen för epost bort från hemmaskärmen och stängde av notifikationerna. Det är så skönt att jag nu är den som bestämmer när och hur jag öppnar upp för omvärlden och dess krav.

Gör det som passar dig bäst, ibland räcker det att bara göra vägen till distraktionen så svår som möjligt. Så vill du behålla en app i mobilen men önskar dig mindre användning, lägg in den i en egen folder och flytta långt bort.

2. Börja dagen med att boosta din energi!

När mobilen väl är rensad och morgonen tryggad från distraktioner kan du börja morgonen precis som du vill! Fundera på vad som ger dig energi och boka tid för det på morgonen.

Jag har en 4-åring och en 1.5-åring vilket innebär att morgonen oftast börjar tidigare än jag vill och med betydligt mera fart och fläng än vad jag alltid är sugen på. Jag har således två morgonrutiner nu. Den första morgonen består av vardagsfix utgående från barnens behov. Den andra morgonen börjar klockan 8 då Erik för pojkarna till dagis. Då klär jag på mig och går ut på min morgonpromenad. Simmar i havet. Funderar ofta på jobb här men under väldigt fria former. När hjärnan får utrymme kommer ofta lösningarna på problem, kreativa idéer och nya infallsvinklar. Öva på att se den här delen som en del av din arbetsdag för det är den. '

3. Skapa en läsordning för dagen

Min att göra lista strukturerar jag upp i tidsblock. Det ger mig tydlighet och dessutom hjälper det mig att vara realistisk. En bra att göra lista har max fyra block. Kom ihåg att lägga in pauser i schemat!

4. Jobba med hjälp av pomodoro

Att jobba "i tomater" betyder att du jobbar 25 minuter för att sedan hålla 5 minuters paus. Det finns en uppsjö med bra appar och lösningar som håller reda på tiden åt dig. Ett jättebra sätt att hjälpa hjärnan att fokusera och sedan belöna sig med en paus.

5. Boka tid för "deep work"

Forskaren Anders Eriksson har följt med extremt begåvade människor och studerat deras sätt att jobba. Han har kommit fram till att människan kan göra kreativt, kvalitativt arbete ungefär en timme i sträck, max fyra timmar om dagen. Det här är den tiden då du jobba koncentrerat. Stäng av allt som kan störa dig, stäng dörren om dig och njut av det flow som kommer när man glömmer tid och rum.

Vilka är dina bästa tips? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

More Posts

You Might Also Like

Driva eget

Nytt år

En av de stora grejerna jag jobbat med under hösten är Burn Bright Community - en community för högpresterande kvinnor som vill skapa ett liv där både karriär, familj och fritid får plats, utan att bränna ut sig. I början av december startade jag gruppen och idag har den 122 medlemmar. I januari testar jag själv på några nya vanor. Den nyaste vanan jag nu är igång med är att göra fem solhälsningar varje morgon i fem dagar. Sedan vilodag på helgen då mornarna ännu är mina små barns. Nästa vecka kan du vara med om du vill! Håller en fem dagars mini-kurs där jag håller en 15 minuters morgonsession via Zoom.
Jan 12, 2021
Amanda Backholm
Livet

Att hitta en coach

Att ta hjälp av en coach är att bjuda in någon i sina tankar, drömmar och rädslor. Det är ett stort steg och för att hitta rätt människa att dela den resan med är det skönt att veta vad man kan förvänta sig. Jag erbjuder allt från enskilda timmar till en sex-tolv månaders process av coaching. Idag tänkte jag öppna upp vad som händer om man jobbar med mig under en längre tid.
Dec 14, 2020
Amanda Backholm
Livet

3 sätt att varva ner och somna

Mörkret gör mig trött men konstigt nog är det svårt att komma ner i varv och somna, trots att min kropp bestämt säger att den kunde sova dygnet runt om det vore möjligt. Jag har dessutom två små barn som vaknar under nätterna och tidigt om mornarna, så att få tillräckligt med vila är viktigt för att vardagen skall fungera.
Dec 8, 2020
Amanda Backholm