Amanda Backholm
About the author
November 18, 2020
 in 
Jobba hållbart

5 tips för att öka produktiviteten

Äntligen skiner solen här i Esbo! Bara det gör att mina energinivåer skjuter i höjden. Men vad gör man för att orka jobba effektivt och produktivt dom dagar då energin är låg och man bara vill stanna i sängen? Jag föreläser ju en del om att leva och jobba hållbart och produktivitet är ett återkommande tema i dom föreläsningarna. Så idag vill jag dela med mig av mina fem bästa tips för att boosta produktiviteten.

Fylld av energi och iskall i +5 graders vårväder. Bild av bästa Jennifer Sandström.

5 tips för att öka produktiviteten

1. Rensa bland applikationerna och stäng av notifikationerna på mobilen

Det är inte ovanligt att man halkar in i arbetsdagen, lite i misstag, genast på morgonen då man öppnar mobilen. Där blinkar kanske eposten, meddelanden i whatsapp eller Facebook. För nästan två år sedan tog jag bort alla mina sociala media applikationer från mobilen. Flyttade appen för epost bort från hemmaskärmen och stängde av notifikationerna. Det är så skönt att jag nu är den som bestämmer när och hur jag öppnar upp för omvärlden och dess krav.

Gör det som passar dig bäst, ibland räcker det att bara göra vägen till distraktionen så svår som möjligt. Så vill du behålla en app i mobilen men önskar dig mindre användning, lägg in den i en egen folder och flytta långt bort.

2. Börja dagen med att boosta din energi!

När mobilen väl är rensad och morgonen tryggad från distraktioner kan du börja morgonen precis som du vill! Fundera på vad som ger dig energi och boka tid för det på morgonen.

Jag har en 4-åring och en 1.5-åring vilket innebär att morgonen oftast börjar tidigare än jag vill och med betydligt mera fart och fläng än vad jag alltid är sugen på. Jag har således två morgonrutiner nu. Den första morgonen består av vardagsfix utgående från barnens behov. Den andra morgonen börjar klockan 8 då Erik för pojkarna till dagis. Då klär jag på mig och går ut på min morgonpromenad. Simmar i havet. Funderar ofta på jobb här men under väldigt fria former. När hjärnan får utrymme kommer ofta lösningarna på problem, kreativa idéer och nya infallsvinklar. Öva på att se den här delen som en del av din arbetsdag för det är den. '

3. Skapa en läsordning för dagen

Min att göra lista strukturerar jag upp i tidsblock. Det ger mig tydlighet och dessutom hjälper det mig att vara realistisk. En bra att göra lista har max fyra block. Kom ihåg att lägga in pauser i schemat!

4. Jobba med hjälp av pomodoro

Att jobba "i tomater" betyder att du jobbar 25 minuter för att sedan hålla 5 minuters paus. Det finns en uppsjö med bra appar och lösningar som håller reda på tiden åt dig. Ett jättebra sätt att hjälpa hjärnan att fokusera och sedan belöna sig med en paus.

5. Boka tid för "deep work"

Forskaren Anders Eriksson har följt med extremt begåvade människor och studerat deras sätt att jobba. Han har kommit fram till att människan kan göra kreativt, kvalitativt arbete ungefär en timme i sträck, max fyra timmar om dagen. Det här är den tiden då du jobba koncentrerat. Stäng av allt som kan störa dig, stäng dörren om dig och njut av det flow som kommer när man glömmer tid och rum.

Vilka är dina bästa tips? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

More Posts

You Might Also Like

Sorg

Pusselbiten

Vad skall jag göra med den del av mig som bara passar ihop med dig? Det river igen. Hjärtat. Halsen. Läpparna. Munnen. Som om jag långsamt spricker isär. I tusen nya bitar. Spillror som söker efter den biten som är du. 
Dec 2, 2022
Amanda Backholm
Sorg

Barncancergalan

De trötta ögonen i det svullna ansiktet. Jag känner igen den på bråkdelen av en sekund. Så där ser cancern ut. Så där ser cancern i slutskedet ut. Då döden redan flyttat in. 
Sep 28, 2022
Amanda Backholm
Sorg

Den gula jumpsuiten

Jag ser den i ett inlägg på Instagram. Den har vida ben, en t-skjortsaktig överdel och ett trendigt hål i ryggen. En gul jumpsuit. Så jävla snygg. 
Sep 23, 2022
Amanda Backholm