Amanda Backholm
About the author
December 8, 2020
 in 
Livet

3 sätt att varva ner och somna

Mörkret gör mig trött men konstigt nog är det svårt att komma ner i varv och somna, trots att min kropp bestämt säger att den kunde sova dygnet runt om det vore möjligt. Jag har dessutom två små barn som vaknar under nätterna och tidigt om mornarna, så att få tillräckligt med vila är viktigt för att vardagen skall fungera. Jag är ju utbildad yogalärare och vet ju på många sätt vad som är bra hjälpmedel för att varva ner, men det blir lite skomakarens barn över att gå från ord till handling. Tänker att om jag delar mina tre bästa sätt att varva ner och somna så kan jag använda dom på mig själv också. Bra! Då kör vi!

Bild: Fanny Wallén

3 sätt att varva ner och somna

  1. Sätt mobilen på ljudlöst i ett annat rum
    Klockan åtta om kvällarna har mina barn somnat för natten. Då brukar jag ge mig själv en kvart för att svara på meddelanden, skrolla lite och kolla kalendern med Erik för att se till att morgondagen flyter på enligt planen. Sedan sätter jag mobilen på ljudlöst och lägger den i köket. Kollar den ännu vid tio innan jag går och lägger mig. Då klickar jag på flightmode och så stannar mobilen i köket över natten medan jag är fri från lockelsen att skrolla innan jag somnar.
  2. Rör på kroppen
    En lugn promenad eller en stund på yogamattan är ett superbt sätt att hjälpa gärna att lugna ner sig. Samtidigt får kroppen den omsorg den behöver för att sova gott. Det här vet vi ju alla. Men vad göra då det är svårt att ta sig ut eller sätta sig på mattan? Tänk att du bara har 5 minuter på dig. Rulla ut mattan på en plats där det är oundvikligt att du stiger över den eller lägg fram skorna och jackan på golvet. Det svåraste momentet är att ta sig ut eller att sätta sig på mattan. När du väl är det kanske du stannar de planerade fem minutrarna, eller så blir det en längre stund.
  3. Lyssna på en guidad meditation i sängen
    Vissa kvällar märker jag att tankarna spelar pingpong trots att jag varvat ner under kvällen och följt de två råden ovan. Då får jag ta med mobilen till sovrummet för att lyssna på en guidad meditation eller yoga nidra övning. Min favorit just nu är Björn Natthiko Lindeblads meditationer som finns i de flesta bokapparna och på nätet. Jag brukar ligga på min spikmatta medan jag lyssnar. Det enda minuset med det här steget är att jag ofta somnar under meditationen och vaknar någon timme senare av att ryggen är illröd av liiite för lång tid på spikmattan. Men det är det värt för brukar sova så gott efter den här övningen.

Vad är dina bästa knep för att varva ner och somna? Dela gärna.

More Posts

You Might Also Like

Sorg

Pusselbiten

Vad skall jag göra med den del av mig som bara passar ihop med dig? Det river igen. Hjärtat. Halsen. Läpparna. Munnen. Som om jag långsamt spricker isär. I tusen nya bitar. Spillror som söker efter den biten som är du. 
Dec 2, 2022
Amanda Backholm
Sorg

Barncancergalan

De trötta ögonen i det svullna ansiktet. Jag känner igen den på bråkdelen av en sekund. Så där ser cancern ut. Så där ser cancern i slutskedet ut. Då döden redan flyttat in. 
Sep 28, 2022
Amanda Backholm
Sorg

Den gula jumpsuiten

Jag ser den i ett inlägg på Instagram. Den har vida ben, en t-skjortsaktig överdel och ett trendigt hål i ryggen. En gul jumpsuit. Så jävla snygg. 
Sep 23, 2022
Amanda Backholm